Kræftpatienter og deres familier

Det er en livsopgave, at leve godt med det vilkår som kræften bringer ind


Så længe vi trækker vejret, er der altid et liv at leve

At blive ramt af kræft, er for de fleste et stort chok og en udfordring af alt, hvad man har taget for givet.

Med en kræftdiagnose oplever mange sig meget udsatte og truet på livet - uanset hvad prognosen er. Og selv med en evt. erklæring om kræftfrihed - efter et kort eller langt forløb - kan man stadig føle sig meget udsat og have en fornemmelse af, at der én gang er vokset noget sygt i kroppen og at dette kan ske igen - måske uden at man opdager det. Det tænder vores alarmberedskab. Det kræver tilvænning at leve med kroppens naturlige “larm”, som man før blot ville tolke som f.eks. en begyndende influenza. Nu kan man pludselig frygte, at det er et tilbagefald.

Det er en livsopgave, at leve godt med det vilkår som kræften bringer ind, så du både lærer at lytte til kroppens signaler, men samtidig ikke bliver så lammet af angst, at du ikke kan leve livet - uanset om du erklæres kræftfri, eller skal leve med en kronisk kræftdiagnose.

For mange er det gavnligt at tale med en psykolog når de rammes af kræft. Det kan både være i starten, midten eller efter endt behandling - alt efter hvornår behovet for refleksion viser sig. Her kan du bearbejde alle de tanker og følelser der viser sig i processen. Så du igen kan finde dine ben at stå på, uanset hvordan sygdommen udvikler sig. Så længe vi trækker vejret, er der altid et liv at leve.

Jeg har arbejdet hos Kræftens Bekæmpelse i mange år og har særlig erfaring med at tale med kræftpatienter og deres familier. Det kan være rart at komme sammen som familie, men også individuelt hvor du kan sige alle de ting, som du måske oplever, er for sårbare at sige til andre.